Jij was 10 en ik was 14.

Dat zou onze biologische leeftijd zijn, en dat voelde voor mij zo. Maar dat was natuurlijk niet waar. We waren allebei 12, zaten allebei in de eerste klas van de middelbare school maar toch had ik het gevoel dat ik volwassener was dan jij.

Ik was, en ben nog steeds autistisch. Maar als ik terug kijk, 8 jaar later. Heb ik al 4 jaar op die middelbare school gezeten bij jou in de klas, ben ik 3 jaar naar school geweest in Arnhem en zit ik in mijn eerste jaar aan het Grafisch Lyceum in Utrecht. En die laatste 4 jaar ben ik zo onwijs gegroeid, ik ben socialer geworden en heb ondertussen al zoveel bereikt. Ik ben 3 jaar op en neer gegaan naar Arnhem, en nu ga ik alweer een halfjaar elke dag naar Utrecht.

Ik leer nieuwe mensen kennen, en ook heb ik mezelf beter leren kennen. En daarmee heb ik me ook bedacht dat jij in die 4 jaar in niks op mij en mijn leeftijd leek. Nee, ik was niet perse sociaal, en wist mezelf niet aan te passen.

Maar ik begrijp niet hoe jij, jullie mij zo klein wisten te maken. Me te treiteren, te pesten, en er zeker af en toe voor kon zorgen dat ik niet naar school wou komen. Ik begrijp het niet, want ja ik ben nu socialer en durf nu meer te zeggen. Maar dat is niet alleen omdat ik aan mezelf heb gewerkt. Maar met hoe ik nu terug kijk, begrijp ik niet waarom het toen niet is gelukt. We waren allebei 12, maar jij was 10 en ik al 14.

Jij was de reden waarom het andersom voelde, want jij dacht het leven meer te begrijpen dan ik. Jij had een vriendin, en jij wist precies wat jij later wou gaan doen, terwijl ik dat niet wist. Maar een ding maakte dat ik zeker wist dat jij volwassener was, jij dacht mij uit te kunnen leggen hoe seks werkte.

Maar jij was ook degene die uiteindelijk tegen mij sorry moest zeggen, die uiteindelijk tegen mij sorry heeft gezegd. En waar ben jij nu in tegenstelling tot ik. Jij hebt een opleiding tot bakker gedaan in Doetinchem, en je vriendin met wie je een relatie gegaan is vreemdgegaan met een daadwerkelijk volwassen persoon. Zij is 19 en hij 45.

En waar ben ik, ik volg een opleiding Crossmediaal Vormgever in Utrecht. Ik ben verdergegaan, en ik noem mijzelf beter. Dat heb ik van jou geleerd, want jij was 10 en ik 14. En daar heb ik zoveel van geleerd.

Sorry voor de waarheid,

Laura Bussink